Bezoek Prinses Beatrixsluis en informatiepunt 3e kolk op Open Monumentendag op 9 september

Beheerder Beatrixsluis 01-09-2017 295 keer bekeken

Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk stellen de Prinses Beatrixsluis en een informatiepunt op het bouwterrein op zaterdag 9 september tussen 10.00 en 17.00 uur deels open voor het publiek.

Er zijn rondleidingen op de monumentale sluis, u kunt u laten informeren over de vorderingen van de aanleg van de 3e kolk, de nieuwe sluis ook in Virtual Reality zien en nog veel meer.

Startpunt van alle activiteiten is het terrein tussen de kantoorgebouwen bij de sluis en de witte huisjes. Dus niet bij de bouwkeet. Stevig schoeisel is aan te raden.

Rondleidingen
Er zijn twee verschillende rondleidingen: 

  • Zien wat het werk van een sluismeester inhoudt kan tijdens de rondleiding naar de bedienruimte! Misschien wel de allerlaatste kans om deze bedienruimte te zien want deze verdwijnt immers na oplevering van de 3e kolk. Start laatste rondleiding: 17:00 uur.
  • Het binnenste van een heftoren bekijken en bovenin genieten van het uitzicht op het bouwterrein en het veranderende landschap, kan tijdens de rondleiding naar één van de heftorens. Voor deze rondleiding  is de minimumleeftijd 8 jaar en geldt omwille van de veiligheid: één kind per volwassene. Start laatste rondleiding: 16.45 uur.

Aanmelden is voor beide rondleidingen verplicht en kan op de dag zelf bij het inschrijfpunt bij het tentje bij de kantooringang van de sluis. Bij beide rondleidingen moeten bezoekers trappen lopen. Er is geen lift aanwezig. 

Informatiepunt op bouwterrein
Voor een eersterangs blik op de bouw heeft Sas van Vreeswijk een informatiepunt/uitkijkpunt op het bouwterrein ingericht ter hoogte van de witte huisjes. Vanaf hier heeft u prachtig uitzicht over de 3e kolk. 
Deskundigen vertellen over de bouw van de 3e kolk en de verbreding van het Lekkanaal aan de hand van onderwerpen als de aanleg van de primaire waterkering, de techniek van de diepwanden, de roldeuren en het omgaan met de natuur. Aanmelden is niet nodig.

3D-animatie 
In het kantoorgebouw naast de sluis kunt u een 3D-animatie bekijken. Zo ziet u hoe het sluizencomplex er straks uitziet. Ook is er een Virtual Reality bril die u een blik gunt in de toekomst van de Prinses Beatrixsluis. Medewerkers geven uitleg over de bouw en u kunt folders meenemen.

Kinderen
Voor kinderen zijn er een mooie kleurplaat en een bouwplaat van een weginspecteurswagen (op is op). Ook kunnen ze spelen met een watersluizenspel, rijden op minigraafmachines en zich laten schminken.

Parkeren op afstand
Komt u bij voorkeur met de fiets, want bij de sluis is weinig parkeergelegenheid. De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is aan de zijstraten van het Defensiedok. Volgt u daar de aanwijzingen van de verkeersregelaars. Vanaf dit punt moet u nog zo’n 10 minuten lopen naar de sluis.

Rijkswaterstaat en Open Monumentendag
Rijkswaterstaat doet voor het 8e jaar mee aan de landelijke Open Monumentendag. Dit jaar is het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’, alle voor het publiek opengestelde Rijkswaterstaatsmonumenten staan in de brochure op www.rws.nl/openmonumentendag.