Verbreding Lekkanaal ten zuiden van Beatrixsluis verder vanaf het water

Beheerder Beatrixsluis 18-01-2018

In augustus 2017 startte Sas van Vreeswijk met het afgraven van de oude Lekdijk ten zuiden van de Beatrixsluis. Dat afgraven gebeurde toen vanaf het land. Inmiddels is er zo diep afgegraven, dat Sas van Vreeswijk gaat starten met de zogenaamde natte ontgraving.

De graafmachines verhuizen van het land naar schepen in het water om daar verder te graven. Onlangs is het eerste schip via een speciale geul het werkvak in gevaren om het Lekkanaal verder te verbreden. Een klein stukje van de oude Lekdijk blijft nog even liggen als afscheiding tussen het oorspronkelijke kanaal en de verbreding.

 

Verbreding

Het Lekkanaal ten zuiden van de Prinses Beatrixsluis wordt circa 70 meter breder dan hij nu is. Dat betekent dat Sas van Vreeswijk hier ongeveer 700.000 kubieke meter materiaal, oftewel  850 gevulde schepen, in totaal moet afgraven. De afgegraven grond wordt gebracht naar een gronddepot in Tull en ’t Waal, het zand dat vrijkomt wordt weer hergebruikt in het werk of bij andere bouwprojecten.

 

Manoeuvreren

De plek waar de schepen de speciale geul in- en uitvaren, bevindt zich tussen de remmingwerken en de plek waar de laad- en loswal van Sas van Vreeswijk zat. Tijdens het afgraven van de oude Lekdijk zijn er veel extra schepen bij de zuidelijke toegang van het Lekkanaal. Het scheepvaartverkeer zal op die locatie extra voorzichtig moeten manoeuvreren.

 

Nieuwe dijk

De nieuwe Lekdijk is een primaire waterkering, wat betekent dat deze dijk hoog water van de grote rivieren en de zee moet keren. De dijk is hoger aangelegd dan hij uiteindelijk moet worden. Dit heeft te maken met het zogenaamde zettingsproces. Dit is een proces waarbij de ondergrond onder het gewicht van de nieuwe dijk wordt samengedrukt, waardoor de dijk uiteindelijk zijn eindhoogte bereikt. De dijk was in augustus al voldoende gezet om de waterkerende functie over te mogen nemen.

Als laatste stap wordt de weg, die over de dijk zal lopen, aangelegd. Naar verwachting doet Sas dit begin 2019.